«Гарна стратегія. Погана стратегія» Румельта представляє новий, прямолінійний погляд на побудову стратегії. Будь-то маленький бізнес, велика компанія, спортивна команда, громадська діяльність. Усюди потрібна стратегія. Автор чітко розмежовує — де закінчується гарна стратегія та починається погана.

На думку автора, на сьогодні багато компаній керуються зовсім не стратегією, а великою, неправильно поставленою, метою. Без чітко окреслених шляхів її досягнення.

 

Для побудови гарної стратегії, Річард Румельт використовує метод «ядра», підкреслюючи необхідність визначити структуру поточного бізнес-завдання, вибираючи “керівну політику” для вирішення проблеми і, нарешті, розробити низку дій або розподілити ресурси для реалізації “керівної політики”.  Головна думка — гарна стратегія — це не завдання, не бюджет і не список бажаних результатів. Гарна стратегія — це інструменти досягнення мети, це виявлення критичних факторів у ситуації та створення набору дій та інструментів для її вирішення.

 

У своїй книзі автор наводить приклади успішних стратегій, від Apple до General Motors, від невеликого місцевого ринку до Wal-Mart, від Nvidia до Silicon Graphics.